BLOG

Balatoni nyaraló vásárlás – mire figyeljünk

00balatoni ingatlanpiac, nyaraló

Balatoni nyaralót szeretnék! Hogyan induljak neki?

Pár nap és kezdődik a nyár. Ilyenkor sokak fejében megfordul egy Balaton parti nyaralás gondolata. Aki már rendelkezik a Balatonnál nyaralóval, annak könnyű helyzete van, de sokan ilyenkor kezdenek el gondolkodni egy saját nyaraló vásárlásán. Ebben a cikkben leírjuk, mire kell figyelni a nyaraló vásárlás során, milyen sajátosságai vannak és miben tud segíteni egy ingatlanközvetítő.

A legfontosabb, mint minden vásárlásnál, hogy milyen összegért, milyen típusú ingatlant szeretnénk vásárolni. Az erre fordított összeg nagyban meghatározza az ingatlan méretét, helyét, állagát, minőségét, komfortfokozatát. Egy jó ingatlanközvetítőnek van rálátása a régióra, van helyismerete, tud érvelni a környék előnyei és hátrányai mellett úgy, hogy a vevő igényeit figyelembe véve ad tippeket a vásárlásra vonatkozóan.

Olvasás folytatása

Ingatlan eladás – Árazás buktatói

00ingatlan árazás, jutalék

Természetes, hogy eladóként szeretnénk, ha minél több pénzért el tudnánk adni ingatlanunkat, ezért gyakran a valóságtól elrugaszkodott árakat határozunk meg. De milyen veszélyei lehetnek a túlárazásnak? Egyáltalán mik az árazás buktatói? Gyakran előfordul, hogy egy ingatlan azért van hosszú évekig a piacon, mert az eladó túlárazza, ugyanis nincsen tisztában az ingatlanpiaci trendekkel, nincsenek összehasonlító adatai, így nem tudja hitelesen felmérni mennyit ér valójában az ingatlan. Ebben tud segíteni egy értékbecslő, aki alaposan körbejárja, megvizsgálja az értékbecsülni kívánt ingatlant.

Megfelelő viszonyszámok esetén, valós tényadatokkal tud szolgálni. Az értékbecslés mindig az adott időszakra vonatkozik, fél év múlva akár már más értéke is lehet egy ingatlannak. Ezért célszerű kifejezetten azelőtt megcsináltatni, mielőtt piacra tennénk egy ingatlant. Egy korábbi értékbecslés nem biztos hogy az adott időben valós értéket mutat.

Olvasás folytatása

Miért érdemes a Balatonnál ingatlant vásárolni? – 1. állomás: Balatonfüred

00balatonfüred, balatoni ingatlanpiac, északi part

Cikksorozatunkat azért kezdtük el írni, hogy segítséget nyújtsunk azoknak, akik a Balatonnál terveznek ingatlant vásárolni, de nem tudják melyik településen kezdjenek hozzá a kereséshez. A következőkben mindig egy-egy várost, térséget kiválasztva igyekszünk minél részletesebb információt nyújtani arról, miért érdemes az adott településen ingatlant vásárolni, milyen előnyökkel -hátrányokkal kell számolni az odatelepülőknek. Első állomásként Balatonfüred várost mutatjuk be és azt, hogy miért érdemes ingatlant vásárolni Balatonfüreden.
Balatonfüred a Balaton északi partjának a fővárosa, a part legrégebbi üdülőhelye. 1971-ben az első gyógy- és üdülőhelyi várossá nyilvánították, 1987-től  pedig „A szőlő és a bor nemzetközi városa” címmel is büszkélkedhet. Az idelátogató turisták minden korosztályának ideális kikapcsolódást nyújt a város és környéke. A legnépszerűbb időszak természetesen a nyári hónapok, hiszen a Balaton vize hűsítő felfrissülésként szolgál a nagy melegben. Az aktív pihenés kedvelőinek Balatonfüred térsége igazi fellegvárként szolgál. Számos túrázási és (kijelölt erdei túra utak, Jókai-kilátó, Koloska pihenő, stb.) kerékpározási lehetőség mellett (kiépített kerékpárutak, extrém kerékpár terepek), Balatonfüred és környéke a lovaglás, a tenisz, a vitorlázás, de még a golf szerelmeseinek is csodálatos helyszínként szolgál. A családosok kedvelt nyári időtöltése a strandolás. Két folyamatosan megújuló városi strand, sok szolgáltatással, kültéri medencével, gasztronómiai élményekkel várja az idelátogatókat. A programok nagy része a szabadtéri színpadon és a Tagore sétányon összpontosul.

Olvasás folytatása…

Miért érdemes ingatlanközvetítőhöz fordulni?

00ingatlaniroda, ingatlanközvetítő, jutalék

Manapság, mivel túlkereslet uralkodik az ingatlanpiacon, sokan úgy gondolják, fölösleges az ingatlanközvetítő munkája. “Minek fizessek még a közvetítőnek is, ha én is el tudom adni.”- hangzik el a mondat szinte minden alkalommal, amikor egy ingatlanközvetítő felkeres egy eladót.

Tény, hogy a nagyobb kereslet hatására viszonylag gyorsan cserélnek gazdát az ingatlanok, de mi most mégis azt a témát járjuk körbe, hogy miért érdemes ingatlanközvetítőn keresztül piacra tenni eladó ingatlanunkat illetve miben tud mégis értéket teremteni egy ingatlanos.

Mit tud egy közvetítő, amiért érdemes rajta keresztül árulni az ingatlant?

Ahogy már korábban is írtam, 2 éve az ingatlanpiacot a túlkereslet határozza meg, ezért sokan úgy gondolják, hogy önállóan is könnyedén értékesítik az ingatlanukat. Ennek ellenére érdemes  átgondolni a következőket:

  • megéri-e több portálra felregisztrálni
  • hirdetést beállítani
  • telefonhívások áradatát végighallgatni
  • bemutatásra időpontot egyeztetni
  • ingatlant többször is bemutatni
  • érdeklődő megjegyzéseit, esetleges kritikáit végighallgatni
  • a néha kellemetlen alkuban személyesen részt venni.

Olvasás folytatása…