1. Szezonalitás

A Balaton-parti ingatlanirodák egyik adottsága a turizmusból adódó szezonalitás. Nagy településeken éves szinten jóval kiegyensúlyozottabb a piac mint a Balatonnál. Az uniós pénzeknek köszönhetően nagyot változott a Balaton parti települések arculata, ami hatással van az ingatlanpiacra is. A folyamatos fejlesztések eredményeként a nyári főszezon kitolódott, ami befolyásolja az ingatlanok iránti kereslet alakulását is. Számtalan esemény, fesztivál, rendezvény várja a Balatonra látogatókat, szinte egész évben vannak programok. Mindezek ellenére a vásárlók szívesebben keresnek tavasztól-őszig ingatlanokat a Balatonnál. Jó időben, melegben ez a térség barátságosabb, hangulatosabb és az ingatlanpiacot is jobban mozgatja. Az idelátogató ügyfeleket az Aktív Ingatlaniroda a kezdetektől fogva egész éves nyitvatartással várja!

Balaton

Fotó: Sebestyén Blanka – We Love Balaton

2. Partnerkapcsolatok

Mivel viszonylag nagy régióról beszélünk ezért fontos a jó partnerkapcsolat kiépítése és ápolása a környékbeli illetve akár budapesti irodákkal. Az Aktív Ingatlan Badacsonyban a midiTOURIST ingatlanirodával ápol partnerkapcsolatot, mely a badacsonyi és a szigligeti térség szakértője. A régió természeti adottságai miatt ők dúskálnak a panorámás ingatlanokban. Turisztikai szempontból is kedvelt üdülőrész, a borturizmus fellegvára!

Siófokon a Balaton-régió Ingatlanközvetítő Kft.-vel működünk együtt, melyek szintén alapító tagjai voltak a Balaton Környéki Ingatlan forgalmazók Egyesületének.

A következő partnerünk Balatonföldváron a Magyar Tengerpart Ingatlanforgalmazó Bt, mely egy elég speciális piacot próbál megcélozni, ugyanis a kastélyok, kúriák iránti keresletre fókuszál. Országos lefedettséggel bírnak, de az ingatlanaik nagyobb része a Dunántúlon található. Jelenleg is közel 30 kastélyt és több mint 60 kúriát tartalmaz a készletük.

Budapesti partnerirodánk, (ArtsHome), szintén kulcsfontosságú a Budapest-Balaton közötti ingázók lefedése céljából.

3. Egy-egy partszakaszra specializálódnak

Az irodák kínálata legtöbbször egy-egy partra szakosodott. Egy iroda általában 20-40 km vonzáskörzetet ölel fel és nem csak a part melletti települések jöhetnek számításba, hanem mélységben a háttértelepülések is.

Balaton kép

View of Balaton lake from Tihany abbey http://www.men.hu/balaton-ervek-eszaki-deli-part-mellett/

4. Kevesebb a jutalék, mint Budapesten

Jutalék szempontjából mára kiegyensúlyozottá vált az ország, bár még mindig magasabb jutalékkal dolgoznak a budapesti irodák. Évekkel ezelőtt a nagyvárosok és Budapest magasan verte a mezőnyt. Nem volt ritka a 4,5-5%-os jutalék sem. Gyakori volt, hogy még a vevőtől is elkértek 2% jutalékot. Jelenleg egy átlagos ingatlan esetében 2,5-3,5% között mozog a Balaton parti irodák jutaléka. Kizárólagos megbízás esetén természetesen alacsonyabb a jutalék. Többszáz milliós ingatlanok esetén is lehet alacsonyabb a jutalék, vagy akár fix összegben is meg lehet állapodni. Van egy minimum limit határ is, ez 300-400 ezer forint között a legelterjedtebb.

5. Jobban képben vannak a helyi jogszabályokkal, jobban ismerik a piacot

Mint minden településnek van helyi építési szabályzata. Ezen felül a Balatont mint régiót a Balaton törvény is szabályozza. 2000-ben alkották, amit már többször módosítottak is.

Ingatlan vásárlás előtt ezeknek célszerű utána nézni:

  • Közvetlen vízparti településeknél, belterületi telek vásárlása esetén nagyon fontos a csatorna kérdése. Ha nincs a telekre bevezetve nem adnak építési engedélyt. Jó tudni, hogy a gerinc vezeték ki van e építve.
  • A terület nagysága sem elhanyagolható. Általában 700 nm. a minimum telek nagyság, viszont ha nincs meg a megfelelő mélysége, (16-18 m.) nem építhetünk.
  • Külterületen zárt rendszerű szennyvíz tározóra kell megkapnunk a használatba vételi engedélyt és utána lehet csak építeni. Előtte viszont 80%-át szőlővel kell betelepíteni, amit a hegybíró ellenőriz.
  • Közvetlen vízparton védett a nádas, nem kivágható! Bizonyos területek, régiók a Nemzeti Park részét képezik, itt elővételi joga van az államnak ugyan úgy, mint a külterületen a hegyközségi tagoknak is. Ezek miatt akár 4-6 hónap is eltelhet a birtokba vételig.

Helyi ingatlanközvetítő jobban ismeri az adott piacot

Az Aktív Ingatlaniroda hatásköre Balatonfűzfőtől, Révfülöpig terjed. Háttértelepülések esetében 10-15 km mélységig megyünk el, melybe e a Káli-medence is belefér. Viszont egyedi ingatlanok esetében a távolabbi helyek is szóba jöhetnek. Vevői megbízás esetén is túlmegyünk a perifériánkon.

Kövessen minket!