Miért érdemes a Balatonnál ingatlant vásárolni? - 1. állomás: Balatonfüred

Cikksorozatunkat azért kezdtük el írni, hogy segítséget nyújtsunk azoknak, akik a Balatonnál terveznek ingatlant vásárolni, de nem tudják melyik településen kezdjenek hozzá a kereséshez. A következőkben mindig egy-egy várost, térséget kiválasztva igyekszünk minél részletesebb információt nyújtani arról, miért érdemes az adott településen ingatlant vásárolni, milyen előnyökkel -hátrányokkal kell számolni az odatelepülőknek. Első állomásként Balatonfüred várost mutatjuk be és azt, hogy miért érdemes ingatlant vásárolni Balatonfüreden.

Balatonfüred a Balaton északi partjának a fővárosa, a part legrégebbi üdülőhelye. 1971-ben az első gyógy- és üdülőhelyi várossá nyilvánították, 1987-től  pedig „A szőlő és a bor nemzetközi városa” címmel is büszkélkedhet. Az idelátogató turisták minden korosztályának ideális kikapcsolódást nyújt a város és környéke. A legnépszerűbb időszak természetesen a nyári hónapok, hiszen a Balaton vize hűsítő felfrissülésként szolgál a nagy melegben. Az aktív pihenés kedvelőinek Balatonfüred térsége igazi fellegvárként szolgál. Számos túrázási és (kijelölt erdei túra utak, Jókai-kilátó, Koloska pihenő, stb.) kerékpározási lehetőség mellett (kiépített kerékpárutak, extrém kerékpár terepek), Balatonfüred és környéke a lovaglás, a tenisz, a vitorlázás, de még a golf szerelmeseinek is csodálatos helyszínként szolgál. A családosok kedvelt nyári időtöltése a strandolás. Két folyamatosan megújuló városi strand, sok szolgáltatással, kültéri medencével, gasztronómiai élményekkel várja az idelátogatókat. A programok nagy része a szabadtéri színpadon és a Tagore sétányon összpontosul.

Balatonfüred területét három részre lehet osztani:

  • Óváros
  • Arácsi rész
  • Üdülő rész (turisztikai központ)

Az óváros a vasútvonal feletti részen található, ami főként a helyi lakosok részéül szolgál. Itt található a vásárcsarnok, iparcikk és építőipari kereskedések, orvosi rendelő és a gyógyszertárak nagy része, valamint a három általános és a két középiskola továbbá a városi könyvtár.A vasúti pálya és a Balaton part közötti terület, üdülő rész, turisztikai és idegenforgalmi célokra rendezkedett be (gyógyforrás, móló környéke). Ettől keleti, ill. nyugati irányban találhatók a szállodasorok, szálláshelyek, kemping, Görög falu, aquapark. A mólótól keleti irányban húzódik a Balaton part egyedülálló és legszebb sétánya a Tagore sétány. Ennek végében az Eszterházy strand, pár száz méterre a Kisfaludy strand fekszik.
 

(http://est.hu/cikk/115260/javaban_tombol_a_balatoni_nyar)

Balatonarács a város keleti részén található, az 50-es években olvasztották egybe Balatonfüreddel. Az állandó lakosok számának növekedésével, a település felső arácsi részén nagy volumenű társas- és családiházas építkezés indult el. Köszönhető ez annak, hogy a Kistói és a Balaton utca között nagyméretű külterületi nyúlvány volt, amit most városrendezési szempontból belterületbe vontak.

Ingatlanpiaci szempontból a legértékesebb területeket a Balaton part közelsége határozza meg, de a természeti adottságainak köszönhetően három magasabb heggyel is rendelkezik a település (Tamás-hegy, Péter-hegy, György-hegy), ahonnét páratlan kilátás nyílik a Balatonra, Tihanyra és az Apátságra. A panoráma miatt az árak itt is a partközeli árakkal egyenértékűek. Balatonfüred középső városrésze anyagilag a legkedvezőbb.

Miért érdemes Balatonfüreden ingatlant vásárolni?

Egy szóval: értékállóság. Az Aktív Ingatlaniroda 1995 óta figyelemmel kíséri mind az ingatlanpiac, mind az idegenforgalom változásait, mozgását. Balatonfüreden az elmúlt 10-15 évben jelentősen emelkedtek az ingatlanárak, de pont ennek a fejlődésnek köszönhetően értéküket is megtartják. Ha valaki a mindenkori aktuális piaci áron szeretné ingatlanát értékesíteni, záros határidőn belül túltesz rajta. A jelenlegi piaci viszonyokat mérlegelve már most látható, hogy a balatoni ingatlanpiac 2018-ban is jelentős forgalomra számíthat.

Miért jó Balatonfüreden lakni?

A folyamatosan fejlődő és szépülő város a hatodik legkedveltebb üdülőhelyi célpont ma Magyarországon. Sok helyi lakos idegenforgalmi szempontból is tudja hasznosítani ingatlanát, ami komoly bevételt eredményezhet. Nagyon jó az infrastruktúra, a bevásárlási lehetőségek is adottak, egyre több szálloda, étterem és cukrászda a téli időszakban is nyitva tart, ami növeli a foglalkoztatást. Többek között ezért is jó hely Füred.

"dinamikusan fejlődő Balatonfüred"

A dinamikusan fejlődő Balatonfüred nagy lépést tett az elmúlt 10 évben. Több új szálloda épült, meglévő hotelek teljes felújításon estek át. A turizmus a település elsődleges bevételi forrása lett. A már megépült Kisfaludy szabadtéri színpad tavasztól-őszig rengeteg programmal várja a város idelátogató vendégeit. Megépült a Balaton Szabadidő és Konferencia Központ, itt játsza mérkőzéseit a füredi NB I. férfi kézilabda csapat.  Elkészült a városi uszoda, folyamatosan újítják a közintézményeket, a Tagore sétányt, strandokat, utcákat.

(http://hajozas.hu/magazin/balaton/balatonfured-tortenete-nevezetessegei-latnivalok-annuska-villa/)

"magas szintű fejlesztések"

2020-ig fejlesztik a Szívkórházat, a Városi Könyvtárat. A Honvéd utca és a Huray utca sarkánál új egészségügyi központ épül több mint 800, millió forintból pályázati támogatással. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1,2 milliárd forint beruházással, 2500 négyzetméteren tudományos központot létesít az innovációs központ közelében. Informatikai fejlesztések mellett, az informatikus képzés is beindul 2019 őszétől. A magas szintű fejlesztések mellett Balatonfüred nem felejti el kultúráját. Ebben a felgyorsult és globalizált világban is fontosnak tartja a hagyományok ápolását, a reformkor emlékeit. Az 1800-as évek elején indult el a város fejlődése, itt írta Jókai az „Az arany ember” regényét. Széchényi kezdeményezésére innét indult el a balatoni gőzhajózás. A későbbiekben Füreden hajógyár is létesült. Itt épült a Dunántúl első magyar nyelvű kőszínháza. Lassan a 200. Anna bál kerül megrendezésre. A város megőrzi , óvja, korhűen felújítja a régmúlt emlékeit. A macskaköves utak, a múzeumok, a Vaszary Villa irodalmi estéi, a szeptemberi reformkori hétvége mind-mind a régmúltat idézi. A 46 futball pályányi zöldfelület (park) csodálatos pompával, mindig tiszta levegővel tölti meg a várost, ami esztétikai szempontból is szemet gyönyörködtető. 2011-ben Balatonfüred az aranyérmesek között végzett az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében.

"maradandó élményt nyújt Balatonfüred hangulata"

Aki megtapasztalja városunk pezsgő életét, a nyár melegében a hűsítő hullámokat, a Tagore sétányon megrendezett borheteket, a kivilágított Tihanyi Apátság látványát, a programok színességét, a kávéházi estéket, annak maradandó élményt nyújt Balatonfüred hangulata, ahol tökéletes ötvözetet alkot a reformkor és a jelen arculata!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.