BLOG

TOP 4 tévhit az ingatlanközvetítőkkel kapcsolatban

00ingatlaniroda, ingatlanközvetítő, ingatlanos

Általánosságban elmondható, hogy nem egy megbecsült szakma az ingatlanos. De vajon miért alakult ki egy negatív kép erről a szakmáról? Miért gondolják sokan úgy, hogy egy ingatlanos szakképzetlen vagy egyáltalán milyen hozzáadott értéke van az ő munkájának? Cikkünkben lerántjuk a leplet ezekről a tévhitekről.

Nézzük is pontosan mik ezek:

1. Nincs hozzáadott értéke a munkájának – szakképzetlen

A legtöbb ingatlan tulajdonos azt gondolja, hogy az ingatlanos nem csinál mást, csak azt, mint maga a tulajdonos. Kitáblázza és bemutatja az ingatlant. Ez azonban korántsem így van. Egy ingatlan értékesítése komplex és bonyolult feladat. Ez nem az a kategória, amit csak úgy impulzusra vesznek az emberek. Ahhoz, hogy egy ingatlan gazdára találjon komoly marketing kell, jó minőségű fotók, alaprajz, elsősorban fizetős oldalakon való megjelenés. Az árat a piaci viszonyoknak megfelelően kell meghatározni, amiben az ingatlanos szakértelme és tapasztalata rendkívül fontos. Sokszor bele sem gondol az eladó, hogy azért nem sikerül eladni az ingatlanát, mert a piaci trendeket nem ismerve – túlárazza azt.

2. Kevés munkával szeretnének sok pénzt keresni

Általános vélekedés, hogy az ingatlanos nem is dolgozik meg a pénzéért. Sokan nem látnak bele, egy ingatlan értékesítése mögött mennyi munka van. Hányszor kerül bemutatásra, mennyi fizetett portálon kell hirdetni, adott esetben külön online kampányt futtatni rá, miket kell hangsúlyozni a hirdetés során, mi ad értéket az ingatlannak, milyen fotókat kell készíteni, hogy eladható legyen  és még mindezek ismeretek tudatában is nehéz megjósolni, mennyi időbe telik, míg értékesítésre kerül. Hetek, hónapok, akár évek hosszú munkája is lehet, mire elkel az ingatlan és számtalanszor másik irodán vagy a tulajdonoson keresztül kerül értékesítésre. Ilyenkor természetesen az iroda semmilyen jutalékban nem részesül, noha rengeteget dolgozott az ingatlannal. Ezért sem helytálló az a kijelentés, hogy kevés munkával keresnek sok pénzt.

3. Jutalékért való “lihegés” 

Az átlag ingatlanos sokak szemében egy rámenős, erőszakos tulajdonságokkal felruházott egyént jelöl , akit csak a jutalék megszerzése vezérel, így az eladót rábeszéli hogy piaci áron alul árulja az ingatlant, az érdeklődőt pedig a vásárlásra. A tisztességes ingatlanos azonban mindkét fél érdekeit képviseli. Természetesen az eladó határozza meg az ingatlan árát, de egy jó ingatlanosnak van összehasonlítási alapja, ismeri a piaci trendeket, van tapasztalata, így egy sokkal pontosabb összeget tud meghatározni, olyat amin árulva az ingatlant ,amin az rövid időn belül (2-3 hónap) el is kel. A vevő érdekeit is képviselve próbálja meg összehozni az eladó-vevő igényeket és nem rábeszélni az érdeklődőt a vásárlásra. Egy jó ingatlanos segít az ártárgyalásban és végigvezeti a folyamatot egészen a birtokaadásig. Az ártárgyalás során szakmai érvelése, jó kommunikációja és pszichológiai ismerete segíti, hogy egy-egy kényes szituációban is jól kezelje a konfliktushelyzetet.

4.Nincs jogi ismerete

Az adás-vétel egy jogi aktus, melyet ügyvéd hajt végre, így sokan azt gondolják, hogy az ingatlanos munkája fölösleges. Egy jó szakember azonban sok pénzt tud megspórolni mind az eladónak mind a vevőnek a helyi jogszabályok ismeretének tudatában, amit akár már a bemutatás során tisztázhat az érdeklődővel, ezáltal megkönnyítve vagy éppen tisztába téve a jogi hátterét az adás-vételnek. Természetesen az ügyvéd munkájára minden esetben szükség van, ha adás-vételre kerül a sor, de egy jó ingatlanos már a kezdetektől számos tanáccsal tudja támogatni az érdeklődőket, akiknek sokszor nincs helyismerete.

Összefoglalva tehát nem minden igaz amit az ingatlan szakmáról írnak, az viszont tény, hogy egyre kevesebb a tisztességes, jó szakember, aki igazán ért a szakmához. Az Aktív ingatlan 1995 óta Balatonfüred első számú irodája, ahol tapasztalt és helyismerettel rendelkező ingatlanszakemberek állnak rendelkezésükre.

Balatoni ingatlanirodák TOP 5 sajátossága

00balatoni ingatlanpiac, északi part, ingatlanközvetítő

1. Szezonalitás

A Balaton-parti ingatlanirodák egyik adottsága a turizmusból adódó szezonalitás. Nagy településeken éves szinten jóval kiegyensúlyozottabb a piac mint a Balatonnál. Az uniós pénzeknek köszönhetően nagyot változott a Balaton parti települések arculata, ami hatással van az ingatlanpiacra is. A folyamatos fejlesztések eredményeként a nyári főszezon kitolódott, ami befolyásolja az ingatlanok iránti kereslet alakulását is. Számtalan esemény, fesztivál, rendezvény várja a Balatonra látogatókat, szinte egész évben vannak programok. Mindezek ellenére a vásárlók szívesebben keresnek tavasztól-őszig ingatlanokat a Balatonnál. Jó időben, melegben ez a térség barátságosabb, hangulatosabb és az ingatlanpiacot is jobban mozgatja. Az idelátogató ügyfeleket az Aktív Ingatlaniroda a kezdetektől fogva egész éves nyitvatartással várja!

Balaton

Fotó: Sebestyén Blanka – We Love Balaton

2. Partnerkapcsolatok

Mivel viszonylag nagy régióról beszélünk ezért fontos a jó partnerkapcsolat kiépítése és ápolása a környékbeli illetve akár budapesti irodákkal. Az Aktív Ingatlan Badacsonyban a midiTOURIST ingatlanirodával ápol partnerkapcsolatot, mely a badacsonyi és a szigligeti térség szakértője. A régió természeti adottságai miatt ők dúskálnak a panorámás ingatlanokban. Turisztikai szempontból is kedvelt üdülőrész, a borturizmus fellegvára!

Siófokon a Balaton-régió Ingatlanközvetítő Kft.-vel működünk együtt, melyek szintén alapító tagjai voltak a Balaton Környéki Ingatlan forgalmazók Egyesületének.

A következő partnerünk Balatonföldváron a Magyar Tengerpart Ingatlanforgalmazó Bt, mely egy elég speciális piacot próbál megcélozni, ugyanis a kastélyok, kúriák iránti keresletre fókuszál. Országos lefedettséggel bírnak, de az ingatlanaik nagyobb része a Dunántúlon található. Jelenleg is közel 30 kastélyt és több mint 60 kúriát tartalmaz a készletük.

Budapesti partnerirodánk, (ArtsHome), szintén kulcsfontosságú a Budapest-Balaton közötti ingázók lefedése céljából.

3. Egy-egy partszakaszra specializálódnak

Az irodák kínálata legtöbbször egy-egy partra szakosodott. Egy iroda általában 20-40 km vonzáskörzetet ölel fel és nem csak a part melletti települések jöhetnek számításba, hanem mélységben a háttértelepülések is.

Balaton kép

View of Balaton lake from Tihany abbey http://www.men.hu/balaton-ervek-eszaki-deli-part-mellett/

4. Kevesebb a jutalék, mint Budapesten

Jutalék szempontjából mára kiegyensúlyozottá vált az ország, bár még mindig magasabb jutalékkal dolgoznak a budapesti irodák. Évekkel ezelőtt a nagyvárosok és Budapest magasan verte a mezőnyt. Nem volt ritka a 4,5-5%-os jutalék sem. Gyakori volt, hogy még a vevőtől is elkértek 2% jutalékot. Jelenleg egy átlagos ingatlan esetében 2,5-3,5% között mozog a Balaton parti irodák jutaléka. Kizárólagos megbízás esetén természetesen alacsonyabb a jutalék. Többszáz milliós ingatlanok esetén is lehet alacsonyabb a jutalék, vagy akár fix összegben is meg lehet állapodni. Van egy minimum limit határ is, ez 300-400 ezer forint között a legelterjedtebb.

5. Jobban képben vannak a helyi jogszabályokkal, jobban ismerik a piacot

Mint minden településnek van helyi építési szabályzata. Ezen felül a Balatont mint régiót a Balaton törvény is szabályozza. 2000-ben alkották, amit már többször módosítottak is.

Ingatlan vásárlás előtt ezeknek célszerű utána nézni:

 • Közvetlen vízparti településeknél, belterületi telek vásárlása esetén nagyon fontos a csatorna kérdése. Ha nincs a telekre bevezetve nem adnak építési engedélyt. Jó tudni, hogy a gerinc vezeték ki van e építve.
 • A terület nagysága sem elhanyagolható. Általában 700 nm. a minimum telek nagyság, viszont ha nincs meg a megfelelő mélysége, (16-18 m.) nem építhetünk.
 • Külterületen zárt rendszerű szennyvíz tározóra kell megkapnunk a használatba vételi engedélyt és utána lehet csak építeni. Előtte viszont 80%-át szőlővel kell betelepíteni, amit a hegybíró ellenőriz.
 • Közvetlen vízparton védett a nádas, nem kivágható! Bizonyos területek, régiók a Nemzeti Park részét képezik, itt elővételi joga van az államnak ugyan úgy, mint a külterületen a hegyközségi tagoknak is. Ezek miatt akár 4-6 hónap is eltelhet a birtokba vételig.

Helyi ingatlanközvetítő jobban ismeri az adott piacot

Az Aktív Ingatlaniroda hatásköre Balatonfűzfőtől, Révfülöpig terjed. Háttértelepülések esetében 10-15 km mélységig megyünk el, melybe e a Káli-medence is belefér. Viszont egyedi ingatlanok esetében a távolabbi helyek is szóba jöhetnek. Vevői megbízás esetén is túlmegyünk a perifériánkon.

Balatoni nyaraló vásárlás – mire figyeljünk

00balatoni ingatlanpiac, nyaraló

Balatoni nyaralót szeretnék! Hogyan induljak neki?

Pár nap és kezdődik a nyár. Ilyenkor sokak fejében megfordul egy Balaton parti nyaralás gondolata. Aki már rendelkezik a Balatonnál nyaralóval, annak könnyű helyzete van, de sokan ilyenkor kezdenek el gondolkodni egy saját nyaraló vásárlásán. Ebben a cikkben leírjuk, mire kell figyelni a nyaraló vásárlás során, milyen sajátosságai vannak és miben tud segíteni egy ingatlanközvetítő.

A legfontosabb, mint minden vásárlásnál, hogy milyen összegért, milyen típusú ingatlant szeretnénk vásárolni. Az erre fordított összeg nagyban meghatározza az ingatlan méretét, helyét, állagát, minőségét, komfortfokozatát. Egy jó ingatlanközvetítőnek van rálátása a régióra, van helyismerete, tud érvelni a környék előnyei és hátrányai mellett úgy, hogy a vevő igényeit figyelembe véve ad tippeket a vásárlásra vonatkozóan.

Olvasás folytatása

Ingatlan eladás – Árazás buktatói

00ingatlan árazás, jutalék

Természetes, hogy eladóként szeretnénk, ha minél több pénzért el tudnánk adni ingatlanunkat, ezért gyakran a valóságtól elrugaszkodott árakat határozunk meg. De milyen veszélyei lehetnek a túlárazásnak? Egyáltalán mik az árazás buktatói? Gyakran előfordul, hogy egy ingatlan azért van hosszú évekig a piacon, mert az eladó túlárazza, ugyanis nincsen tisztában az ingatlanpiaci trendekkel, nincsenek összehasonlító adatai, így nem tudja hitelesen felmérni mennyit ér valójában az ingatlan. Ebben tud segíteni egy értékbecslő, aki alaposan körbejárja, megvizsgálja az értékbecsülni kívánt ingatlant.

Megfelelő viszonyszámok esetén, valós tényadatokkal tud szolgálni. Az értékbecslés mindig az adott időszakra vonatkozik, fél év múlva akár már más értéke is lehet egy ingatlannak. Ezért célszerű kifejezetten azelőtt megcsináltatni, mielőtt piacra tennénk egy ingatlant. Egy korábbi értékbecslés nem biztos hogy az adott időben valós értéket mutat.

Olvasás folytatása

Miért érdemes a Balatonnál ingatlant vásárolni? – 1. állomás: Balatonfüred

00balatonfüred, balatoni ingatlanpiac, északi part

Cikksorozatunkat azért kezdtük el írni, hogy segítséget nyújtsunk azoknak, akik a Balatonnál terveznek ingatlant vásárolni, de nem tudják melyik településen kezdjenek hozzá a kereséshez. A következőkben mindig egy-egy várost, térséget kiválasztva igyekszünk minél részletesebb információt nyújtani arról, miért érdemes az adott településen ingatlant vásárolni, milyen előnyökkel -hátrányokkal kell számolni az odatelepülőknek. Első állomásként Balatonfüred várost mutatjuk be és azt, hogy miért érdemes ingatlant vásárolni Balatonfüreden.
Balatonfüred a Balaton északi partjának a fővárosa, a part legrégebbi üdülőhelye. 1971-ben az első gyógy- és üdülőhelyi várossá nyilvánították, 1987-től  pedig „A szőlő és a bor nemzetközi városa” címmel is büszkélkedhet. Az idelátogató turisták minden korosztályának ideális kikapcsolódást nyújt a város és környéke. A legnépszerűbb időszak természetesen a nyári hónapok, hiszen a Balaton vize hűsítő felfrissülésként szolgál a nagy melegben. Az aktív pihenés kedvelőinek Balatonfüred térsége igazi fellegvárként szolgál. Számos túrázási és (kijelölt erdei túra utak, Jókai-kilátó, Koloska pihenő, stb.) kerékpározási lehetőség mellett (kiépített kerékpárutak, extrém kerékpár terepek), Balatonfüred és környéke a lovaglás, a tenisz, a vitorlázás, de még a golf szerelmeseinek is csodálatos helyszínként szolgál. A családosok kedvelt nyári időtöltése a strandolás. Két folyamatosan megújuló városi strand, sok szolgáltatással, kültéri medencével, gasztronómiai élményekkel várja az idelátogatókat. A programok nagy része a szabadtéri színpadon és a Tagore sétányon összpontosul.

Olvasás folytatása…

Miért érdemes ingatlanközvetítőhöz fordulni?

00ingatlaniroda, ingatlanközvetítő, jutalék

Manapság, mivel túlkereslet uralkodik az ingatlanpiacon, sokan úgy gondolják, fölösleges az ingatlanközvetítő munkája. “Minek fizessek még a közvetítőnek is, ha én is el tudom adni.”- hangzik el a mondat szinte minden alkalommal, amikor egy ingatlanközvetítő felkeres egy eladót.

Tény, hogy a nagyobb kereslet hatására viszonylag gyorsan cserélnek gazdát az ingatlanok, de mi most mégis azt a témát járjuk körbe, hogy miért érdemes ingatlanközvetítőn keresztül piacra tenni eladó ingatlanunkat illetve miben tud mégis értéket teremteni egy ingatlanos.

Mit tud egy közvetítő, amiért érdemes rajta keresztül árulni az ingatlant?

Ahogy már korábban is írtam, 2 éve az ingatlanpiacot a túlkereslet határozza meg, ezért sokan úgy gondolják, hogy önállóan is könnyedén értékesítik az ingatlanukat. Ennek ellenére érdemes  átgondolni a következőket:

  • megéri-e több portálra felregisztrálni
  • hirdetést beállítani
  • telefonhívások áradatát végighallgatni
  • bemutatásra időpontot egyeztetni
  • ingatlant többször is bemutatni
  • érdeklődő megjegyzéseit, esetleges kritikáit végighallgatni
  • a néha kellemetlen alkuban személyesen részt venni.

Olvasás folytatása…

Balatoni ingatlanpiac – Mi várható 2018-ban?

30balatonfüred, balatoni ingatlanpiac, északi part

A Balatoni ingatlanpiac jellegzetessége – üdülőhely révén – a szezonalitás. Jellemzően a tavasz első napsütése indítja keresésre az érdeklődőket. Ez általában március elején, közepén kezdődik, de igazán a nyár beköszöntével jelennek meg tömegesen az érdeklődők. Az eladók is általában ilyenkor jönnek le előkészíteni eladásra az ingatlanukat, felkeresni a közvetítő irodákat. Az elmúlt években a vásárlási láz is kitolódott. Míg korábban inkább a tavaszi és az őszi hónapok voltak a legforgalmasabb időszak, addig mára kora tavasztól egészen késő őszig folyamatos az érdeklődés a Balaton parton. 

Budapesti vs. balatoni ingatlanpiac 

A balatoni ingatlanpiac alakulása sok tekintetben különbözik a Budapestitől. Egyrészt Budapesten éves szinten kiegyensúlyozottabb a piac, nincs szezonalitás, másrészt a lakásvásárlási hitelek, a CSOK sokkal jobban erősíti a forgalmat a fővárosban, mint egy második otthon vásárlása esetén a Balatonon. További különbség, hogy Budapesten a befektetési céllal vásárolt ingatlanok is jobb megtérülést hoznak a hosszú távú bérbeadás tekintetében, melyet tovább erősít a lakáskiadás terheinek csökkenése. (1 millió Ft feletti bérbeadás esetén csak a 15 % SZJA-t kell fizetni, a 14% EHO-t már nem)

Olvasás folytatása…