Balatoni nyaraló vásárlás - mire figyeljünk

Balatoni nyaralót szeretnék! Hogyan induljak neki?

Pár nap és kezdődik a nyár. Ilyenkor sokak fejében megfordul egy Balaton parti nyaralás gondolata. Aki már rendelkezik a Balatonnál nyaralóval, annak könnyű helyzete van, de sokan ilyenkor kezdenek el gondolkodni egy saját nyaraló vásárlásán. Ebben a cikkben leírjuk, mire kell figyelni a nyaraló vásárlás során, milyen sajátosságai vannak és miben tud segíteni egy ingatlanközvetítő.

A legfontosabb, mint minden vásárlásnál, hogy milyen összegért, milyen típusú ingatlant szeretnénk vásárolni. Az erre fordított összeg nagyban meghatározza az ingatlan méretét, helyét, állagát, minőségét, komfortfokozatát. Egy jó ingatlanközvetítőnek van rálátása a régióra, van helyismerete, tud érvelni a környék előnyei és hátrányai mellett úgy, hogy a vevő igényeit figyelembe véve ad tippeket a vásárlásra vonatkozóan.

Vízparti nyaralók iránti kereslet - kínálat alakulása

A vízparti nyaralók iránti kereslet 2015-től érezhetően emelkedett. A piac túljutott a válságon, stabilizálódni látszik mind a külföldi, mind a hazai gazdaság. Biztonságosabbá váltak a munkahelyek, emelkednek a munkabérek. Bár köztudott, hogy nem olcsók a közvetlen Balaton parti nyaralók, főként Balatonfüred és Tihany környékén.

Eladó luxus nyaraló Tihanyban. Ár: 850 M Ft

 

Sok esetben akár egy tengerparti nyaraló árát is felülírhatják. Ez talán annak is tudható be, hogy a 195 km hosszúságú partszakasznak csak a töredéke építhető be, ami a környező tengerpartokhoz viszonyítva igen kevés. Nem beszélve a sok védett nádasról, kikötőkről, strandokról, sétányokról és nem utolsó sorban a sok külterületről, amelyek egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan építhetők be. Mindezen tényezők ellenére, ahol a Balaton-törvény és a helyi rendezési terv engedélyezi a beépítést, ott komoly beruházások történtek és jelenleg is folyamatban vannak. Így már nem csak a meglévő vízparti ingatlanokból válogathatnak a vevők, hanem az új építésű, (elsősorban lakások, apartmanok) a mai kor stílusának megfelelő objektumokból is.

Az északi parton, a természet adottságai miatt általában a panorámás ingatlanokat keresik. A hegyes dombos részről szép és izgalmas kilátás nyílik a tóra és környékére. Akit egyszer megfog ez a lenyűgöző látvány, az könnyen a rabjává válik. A déli part jóval laposabb, innét  inkább csak rálátás van a Balatonra. A sekélyebb víz miatt, ez inkább a kisgyermekes családok kedvelt üdülőhelye.

Vízparti nyaraló vásárlás sajátosságai

A nyaraló a nevéből is adódóan legfőképpen a nyári időszakban van használva. A Balaton körül az elmúlt néhány évtizedben sok olyan társas üdülő és önálló nyaraló épült, amelyekben a fűtés nincs kiépítve, így azok csak tavasztól őszig üzemelnek. Az elmúlt években épült újépítésű vízparti nyaralókban azonban már a fűtés is ki lett építtve, de a luxuskategóriák már wellness részleggel is fel vannak szerelve. A Balaton ma már így nemcsak a nyárról szól, hanem egész éves üdülőhelyként szolgál a kikapcsolódni vágyóknak. Bár az ilyen jellegű ingatlanok jóval kedvezőbbek árban, azért meglepetés is érhet bennünket, ha nem vagyunk elég körültekintőek, így érdemes mindig megnézni, hogy az adott ingatlanban a fűtési rendszer ki van-e építve.

Közvetlen vízparti nyaralók

Luxus tájház balatoni panorámával Vászolyon. Ár: 99.8 M Ft.

Általában két csoportba lehet sorolni a közvetlen vízparti nyaralókat.

Az egyik az önálló házas, saját kerttel rendelkező ingatlanok, amelyek lehetnek nyaralók, de lehetnek családi házak is. Az északi parton a védett nádasoknak köszönhetően a tiszta vízfelület sok esetben a parttól 50-100 m-re kezdődik. Itt általában egy kifutón, stégen keresztül jutunk el a vízparthoz. A déli part vízfelülete tisztább és nyitottabb, a sekély víz miatt kevesebb a nádas, ugyanakkor egy nagyobb testű vitorlással nem is igen lehet kikötni a partnál.

A másik csoport a társas üdülők (társasházak), amelyek a helyi építési szabályzatnak megfelelően megépült többszintes épületek, kisebb, nagyobb lakásokkal, üdülőegységekkel. Itt a terület osztatlan közösként van nyilvántartva és az alapító okiratban foglaltaknak megfelelően lehet használni. Ezek a típusú ingatlanok árban kedvezőbbek, ebből kifolyólag keresettebbek is, valamint a közös költségbe be van építve a kert, esetleg úszómedence karbantartása.

Balaton parti ingatlanok árai

Közvetlen vízparti nyaraló Balatonudvariban. Ár: 260 M Ft.

Az ingatlan árának meghatározásánál a legfontosabb a hely. A Balaton déli partja árban jóval kedvezőbb, ami azt jelenti hogy itt egy közepes kategóriájú ingatlanhoz akár 20-30%-kal olcsóbban is hozzá lehet jutni, mint az északi oldalon. De egy kuriózumnak számító, elit környezetben, esetleg vízparti, vagy szép, elvehetetlen panorámával rendelkező ingatlan még a déli parton is elérheti az északi part árát. Amit fontos látni az érdeklődőknek, hogy egy adott településen belül is nagy lehet a szórás. Egy üdülőövezeti részen lévő ingatlan fajlagos négyzetméterára jóval magasabb, mint a település azon részén, amelyik már kiesik az idegenforgalomból (kivéve a panorámás ingatlanok). Számszerűsítve az északi parton, például Balatonfüreden a középső (lakóövezeti) részén egy átlagos 150-170 nm. nagyságú lakóház, 60-70 millió Ft körüli árat képvisel. Ugyanez a partközelben akár a 100 millió forintot is elérheti. Lakások, apartmanok esetében a középső városrészben, nem túl régi építésűek 400-550e Ft/nm. még a part közelében ugyanez a kategória 800-1000e Ft/nm. A legtöbbet a közvetlen vízpartért kell fizetni, itt akár egy lakás ára 1,2-1,3 M. Ft/nm. is lehet. 

A déli parton, például Balatonbogláron egy hasonló karakterű apartmanért 500-550 ezer forintot kérnek négyzetméterenként.

Eladó ikernyaraló Balatonboglár villasoron, 100 méterre a Balatontól. Ár: 24.8 M Ft

Tippek, mire figyeljünk, ha vízparti nyaralót vagy egyéb ingatlant vásárolunk

Ingatlan vásárlás esetén, most már minden típusú ingatlanra egységesen 4% a vagyonszerzési illeték, magánszemélyek esetében. Ha lakó ingatlant adtunk el és ugyanazt vásárolunk 3 éven belül, csak a különbözet (ha többért vásároltunk) után kell illetéket fizetni. Ha ingatlant adunk el, a vásárlástól számított öt éven belül, de drágábban mint a beszerzési ár +költségek, szja-t kell fizetni (sávosan). Van még egy adó, ez a helyi adó (építmény adó), amelyik lakóingatlanok esetében jóval kedvezőbb, mint a nyaralók esetében, de ez településen belül is eltérhet.

Miben segíthet egy ingatlanközvetítő a nyaraló vásárlás során?

Aki befektetési jelleggel vásárol ingatlant energiát, időt takarít meg, ha irodán keresztül teszi ezt. Egy ingatlanirodában koncentráltan csapódnak le az ingatlanok. Általában egy iroda több partnerirodával is kapcsolatban áll, így az ügyfél rövid időn belül több ingatlannal is megismerkedhet.

Az Aktív Ingatlaniroda, közel 25 év alatt mind az eladói, mind a vevői rész maximális megelégedésére szakosodott. Ügyvédi háttérrel rendelkezünk, igény esetén hitelügyintézőnk segíti a hitelben, energetikai tanúsítványt csináltatunk, végigkísérjük az adásvételi folyamatot egészen a birtokbaadásig, közüzemi mérők átírását intézzük, költöztetésben is vannak partnereink.

A mai felgyorsult világban az emberek versenytfutnak az idővel. Az ország másik végéből, vagy akár csak Budapestről ideérkezők egy hétvégén több órát is autózhatnak egy ingatlan megtekintéséhez. Iroda megkeresése esetén, felmérjük az ügyfél igényeit, mely történhet személyesen, emailben, vagy akár telefonon is. Ennek megfelelően továbbítjuk neki a keresett ingatlanokat. Amennyiben készletünkben éppen nem találunk, úgy személyre szabottan keressük tovább a megfelelőt. Leszervezzük az ingatlan bemutatását, szükség esetén egyeztetünk a tulajdonossal, gondnokkal. Helyismeret tekintetében el tudjuk kerülni azokat a csomópontokat, amelyek főleg a nyári időszakban túlzsúfoltak, így több idő jut az ingatlanok megtekintésére. Ha Ön is ingatlan iránt érdeklődik a Balatonnál, keressen bennünket bátran!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.