Balatoni ingatlanpiac - Mi várható 2018-ban?

A Balatoni ingatlanpiac jellegzetessége - üdülőhely révén - a szezonalitás. Jellemzően a tavasz első napsütése indítja keresésre az érdeklődőket. Ez általában március elején, közepén kezdődik, de igazán a nyár beköszöntével jelennek meg tömegesen az érdeklődők. Az eladók is általában ilyenkor jönnek le előkészíteni eladásra az ingatlanukat, felkeresni a közvetítő irodákat. Az elmúlt években a vásárlási láz is kitolódott. Míg korábban inkább a tavaszi és az őszi hónapok voltak a legforgalmasabb időszak, addig mára kora tavasztól egészen késő őszig folyamatos az érdeklődés a Balaton parton. 

Budapesti vs. balatoni ingatlanpiac 

A balatoni ingatlanpiac alakulása sok tekintetben különbözik a Budapestitől. Egyrészt Budapesten éves szinten kiegyensúlyozottabb a piac, nincs szezonalitás, másrészt a lakásvásárlási hitelek, a CSOK sokkal jobban befolyásolja a forgalmat, mint egy második otthon vásárlása esetén a Balatonon. További különbség, hogy Budapesten a befektetési céllal vásárolt ingatlanok is jobb megtérülést hoznak a hosszú távú bérbeadás tekintetében, melyet tovább erősít a lakáskiadás terheinek csökkenése. (1 millió Ft feletti bérbeadás esetén csak a 15 % SZJA-t kell fizetni, a 14% EHO-t már nem)

Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetőjének budapesti újlakás-piac elemzése szerint 2018-ban az értékesítésben és építési volumenben egyaránt ismét erőteljes év várható. Erős lesz a kereslet mind a saját, mind a befektetési célra szánt lakások iránt, hiszen az elmúlt években a reálbérek növekedésével és a kedvezőtlen hitelállomány leépülésével megteremtődtek a feltételek arra, hogy az újépítésű lakáspiac keresleti oldala is beindulhasson. Az alacsony alapkamatnak és a jó jelzáloghiteleknek köszönhetően 30-40% -kal nőtt a felvett hitelek aránya. 2018 nagy kérdése a kedvezményes ÁFA kulcs sorsa. Amennyiben a hatályos szabályok nem változnak, nem kizárható az év második felében a megindított beruházások számának némi visszaesése.

A Cordia Zrt. vezérigazgatója szerint 2018-ban a fővárosi új lakásárak 8-10 százalékos növekedése várható. A kiadott új építési engedélyek száma ugyanakkor már 2018 év végétől csökkenésbe válthat, ha a kormány nem hosszabbítja meg vagy teszi véglegessé az új építésű lakóingatlanok 5%-os áfáját. A lakásépítési lendület 2019-ben tovább fog folytatódni, már most több mint 10 000 feletti megépülő lakást regisztráltak.

"A déli part a jó megközelíthetőség miatt kedvelt"

A Balatoni ingatlanpiacon belül a déli partra jellemző, hogy Siófok - Zamárdi térsége a Budapestről történő jó megközelíthetősége miatt kedvelt üdülőövezet, itt több vízparti nyaraló, társasházi lakás van, mint az északi parton. Kiemelt körzetként tekinthetünk Siófokra, ahol már az elmúlt időszakban is és várhatóan egészen 2020-ig jelentős lakáscélú beruházások valósulnak meg. Az ingatlannet.hu statisztikái szerint Siófokon az elmúlt 5 évben az átlag négyzetméter ár 265 624 forintról 470 025 forintra nőtt, ami közel 80%-os emelkedést jelent. A lakóingatlanok között 2018 januárjában a legmagasabb négyzetméter ár 842 222 forint, a legalacsonyabb 135 843 forint.

A déli parton tovább menve, Balatonfenyves - Balatonberény térsége a kedvezőbb árfekvése miatt lett kedvelt térség. Balatonfenyvesen a lakóingatlanok esetében 2018 januárjában a legmagasabb négyzetméter ár 406 250 forint, a legalacsonyabb 107 843 forint, valamint az átlag ár 222 833 forint volt.

Az északi part legkeresettebb része Balatonfüred - Tihany térsége.

Hasonló összevetésben elmondható, hogy Balatonfüreden a lakóingatlanok négyzetméter ára az elmúlt 5 évben 242 142 forintról 568 557 forintra nőtt, ami  135% -os emelkedést jelent. A lakóingatlanok között 2018 januárjában a legmagasabb négyzetméter ár 1 208 620 forint, a legalacsonyabb 214 814 forint, valamint az átlag ár 567 091 forint volt. Balatonfüreden tehát továbbra is érdemes befektetni, hiszen a városban az elmúlt néhány évben számos nagymértékű fejlesztés történt, mint például a városi uszoda és sportakadémia, vagy a Zákonyi utcában elkészült mélygarázs.

"További fejlesztések várhatók"

2018-ban is folytatódik a városfejlesztés, mely több jelentős beruházást és turisztikai látványosság megvalósítását teszi lehetővé. Kiemelt turisztikai beruházásként egy 150 férőhelyes vitorláskikötő épül a kemping területén, de megújul a Balatonfüred - Tihany kerékpárút is.  A mélygarázs feletti részen üzletek, étterem, kiállítótér kerül kialakításra, továbbá egy telente szezonálisan működő jégpálya. A volt Brázay strand és horgásztanya területén egy szép parkot fognak létrehozni, csónakkikötővel, játszótérrel, étteremmel. A reformkori városrészben álló egykori Esterházy-kastély felújítása eredményeképp egy nyaralástörténeti látogatóközponttal gazdagodik a város. A BME egy új oktatási és kutatási központot épít. Megújul a városi könyvtár, de fejlesztések várhatók a Szívkórházban és az általános iskolákban is. A Huray utcai egykori piac területén egy 400 férőhelyes multifunkcionális rendezvényterem kerül megépítésre, de idősek otthona és egy tematikus élménypark létrehozása is szerepel tervben, továbbá a Forrás park 5 hektáros területén egy sportturisztikai centrum kerül kialakításra.

Mindezen tényezők hatására várhatóan erősen nőni fog az állandó lakosság száma, egyre többen érkeznek majd letelepedési szándékkal. A fejlődő infrastruktúra a bővülő szolgáltatási- és kereskedelmi paletta egyre inkább megteremti a feltételeket az egész éves itt lakásra. Sok nyugdíj előtt álló házaspár is itt tervezi eltölteni nyugdíjas éveit és továbbra is erősödik a nyaralót vásárolni szándékozók köre, akik részben befektetésnek tekintve az ingatlan vásárlást, bérbeadják a szabad időszakokban.

Bérbeadás a Balaton partján

A bérbeadásnak a Balaton partján 3 módja lehet. Legnagyobb mértékben az idegenforgalmi szállásadás jellemző, amikor a nyári szezonban napi áron értékesítik a kiadók a szobákat, apartmanokat, önálló házakat. Másik alternatíva a hosszútávú bérlés, amikor minimum 1 éves időszakra adják ki az az ingatlanokat. És van egy újabban kialakuló, egyre népszerűbb "hibrid" mód, amikor a szezon 3-4 hónapjára van kiadva egy összegben az ingatlan. Több budapesti kisgyermekes család keres ilyen lehetőséget, ahol az anyuka a gyerekekkel lent üdül, az apuka pedig a szabad hétvégéket és a nyári szabadságát tölti lent.

Milyen volt a balatoni ingatlanpiac 2017-ben

A balatoni ingatlanpiacon a 2017-es év jelentős forgalmat hozott. 2016-ban az újépítésű lakások magas négyzetméter ára magával húzta a családi házas kategóriát is. A társasházi fejlesztések ebben az évben is nagy lendülettel folytatódtak, ami a telkek területén erőteljes túlkeresletet és áremelkedést eredményezett. Továbbra is keresett kategóriák: panorámás ingatlanok, város környéki külterületi nyaralók, újépítésű lakások, és a vízközeli apartmanok, de újra megjelentek az üzleti ingatlanok iránt érdeklődök is. A szezon tavaly egészen novemberig kitolódott, lecsendesedés az ünnepekre készülődés időszakában volt tapasztalható. Az Aktív ingatlan minden kategóriában kínál eladó ingatlant.

Balatoni ingatlanpiac 2018 - Mi várható?

Bár nehéz előrejelzésekbe bocsátkozni, 2018 a látható folyamatok alapján optimizmusra ad okot. Az már most tapasztalható, hogy az árak növekedésének üteme mérséklődik. Ugyanakkor az olcsó hitelek, a bérek növekedése, a CSOK és a beruházási kedv erősödése későbbre tolják a piac hanyatlását.  A keresleti oldalon  a jövedelem növekedés, a kedvező kamatkörnyezet, a család és otthonteremtést ösztönző projektek továbbra is serkentik a piacot. A kínálati oldalon folytatódnak a újépítésű lakások átadásai. Az 5% -os áfa az építőipar szereplőit 2020-ig még biztosan serkenteni fogja és várhatóan a munkaerőhiányt is bérnöveléssel fel fogja számolni. Mindezen tények mellett az elemzők az ingatlanpiaci árak növekedési ütemének mérséklődését prognosztizálják, mely a piac telítődésével  magyarázható.

Kedvező jogszabályi változások:

  • 2018 február 15. -től jelentősen csökkennek a családi otthonteremtési kedvezmények valamint a CSOK igénybevételének adminisztratív terhei. Gyorsabb lesz az elbírálás (lakásnál 30 nap, családi háznál 60 nap), kevesebb papírmunka szükséges.
  • A nyugdíjasokra is vonatkozik az 5 millió forintos ÁFA visszatérítés
  • Csökkennek a lakáskiadás terhei. A rövid- és hosszútávú ingatlankiadásban gondolkozók egyaránt jól járhatnak, ugyanis csökken az őket terhelő adó mértéke. A szállásadók esetében a tételes átalányadót vezetik be, így szobánként 38 400 forint lesz a fizetendő adó nagysága. Az 1 millió forint fölött bérbeadás során pedig nem kell megfizetni a 14 %-os EHO-t, csak a 15 %-os SZJA-t.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.